Perfecte manier om in jeugdzorg aan de slag te kunnen

Perfecte manier om in jeugdzorg aan de slag te kunnen

Deel dit item:

Michelle volgt via RadarPersoneel het praktijkprogramma Jeugdzorgprofessional. Het is voor haar de perfecte manier om per direct in de jeugdzorg aan de slag te kunnen, met een tijdelijke SKJ-registratie. Zodra ze het praktijkprogramma succesvol heeft doorlopen wordt die registratie definitief. We spraken kort met Michelle over haar ervaringen.

“Tijdens mijn studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening heb ik mij voornamelijk gefocust op volwassenen. Ik heb toen bewust niet gekozen voor het uitstroomprofiel ‘jeugd’, omdat ik dacht dat dit te specifiek was. Ik wilde het graag breed houden zodat ik later nog alle kanten op kon. Achteraf bleek dat toch niet de handigste keuze. Tijdens de zoektocht naar een baan kwam ik er al snel achter dat veel hulpverleningsorganisaties een SKJ-registratie als vereiste beschouwen. Zo ook Veilig Thuis. Ik heb talloze brieven gestuurd naar verschillende organisaties Veilig Thuis, allemaal tevergeefs.

Gelukkig kwam ik toen in contact met RadarPersoneel. Zij boden mij de kans om alsnog mijn SKJ-registratie te behalen, door me de gelegenheid te bieden een praktijkprogramma te volgen. En nog mooier, terwijl ik dat programma doorloop mocht ik wèl direct aan de slag in een opdracht van RadarPersoneel bij Veilig Thuis. Dat doe ik in het satellietteam waar ik ontzettend veel begeleiding en ondersteuning krijg, maar ook zelfstandig werkzaamheden kan verrichten binnen een goed op elkaar ingespeeld team.

Een deel van het satellietteam van RadarPersoneel bijeen

Je hebt een SKJ-registratie natuurlijk gewoon nodig om in de jeugdzorg te kunnen (en mogen) werken. Maar het ook fijn dat je via dat praktijkprogramma oude kennis weer opfrist en nieuwe kennis opdoet. Het praktijkprogramma bestaat uit verschillende online modules en opdrachten. Wat er zoal voorbijkomt? Nou, onder meer richtlijn kindermishandeling, meerzijdige partijdigheid, psychopathologie en professionele standaarden.

Ook intervisie is een vast onderdeel van het praktijkprogramma. Vanuit RadarPersoneel verzorgt Anneke dat. Zij is mijn werkbegeleider en iedere twee weken draag ik een onderwerp aan dat we bespreken. We hebben het dan onder meer over wat ik gedaan en geleerd heb, waar ik tegenaan loop, welke (theoretische) inzichten daarbij komen kijken en hoe je een probleem aan kunt pakken. Ze heeft ontzettend veel ervaring in de jeugdzorg; dat is heel leerzaam. Bovendien is het, zeker in deze tijden van thuiswerken, fijn om ervaringen met iemand te kunnen delen en om te sparren.

Ik volg het praktijkprogramma naast mijn werk. Daardoor is veel theorie direct toepasbaar in de praktijk, dat helpt enorm. En het motiveert ook om na een lange werkdag toch nog even een opdracht te maken. Uiteraard is de grootste beloning uiteindelijk die SKJ-registratie.”

Eerdere berichten

Herregistratiepiek

Lees verder

Starten of zij-instromen in de jeugdzorg

Lees verder

Nieuwe Beroepscode voor professionals in sociaal werk

Lees verder